İçeriğe geç

Programlama Dili Nedir?

Kategori: Nedir Ne Değildir?

Bir önceki yazımızda programlamanın ne olduğundan bahsetmiştik. Şimdi gelelim Programlama Dili Nedir? sorusuna ve yazılıma ilk adımı atan herkesin kafasını karıştıran o meşhur soruya.

İyi de hangi dili öğrenelim?

Öncelikle şunu itiraf etmeliyim ki bu konuyu nasıl anlatabileceğimle ilgili benim de kafam karışmıyor değil. Öncelikle “Programlama Dili Nedir?” sorusuna cevap aramakla başlayalım.

Burada anahtar kelimemiz mantık olmalı. Peki neden mantık?

Aynı dili konuşuyor olmanıza rağmen karşınızdakinin ne demek istediğini anlamakta zorlandığınız olmuştur. Hatta “Abi azıcık mantıklı konuş!” cümlesini bile kurmuşsunuzdur. Ancak tam tersine bazen de ufak bir göz kırpmayla çok şey anlatabilir ya da anlayabilirsiniz. Gel gelelim programlamada işler öyle yürümüyor. (En azından şimdilik) Karşınızdakinin bir insan değil de bir makine olduğunu düşünürsek baya bir mantıklı konuşmanız gerecektir 🙂

Her ne kadar bugün göz kırptığınızı anlayabilen ve yorumlayabilen makineler olsa da bu daha sonraki yazıların konusu. Şimdilik fazla kafa karıştırmayalım.

Mantık olayına dönecek olursak hangi yazılım dilini kullanıyor olursanız olun bunu bilgisayara doğru aktardığınız sürece emin olun sözünüzden çıkmayacaktır.

Daha iyi anlamak için gelin birlikte ilk programımızı yazalım.

Hangi dilde mi? Tabi ki Türkçe 🙂

Farz edin ki karşınızda Ahmet var. Ona iki farklı durum için nasıl davranması gerektiğini söyleyeceksiniz ve o da insiyatif kullanmadan ne derseniz onu yapacak.

programlama dili

Şartlarımız şöyle olsun:
Eğer adın Ahmet ise göz kırp, değilse gülümse.

Tebrikler. İlk programınızı yazdınız. Başka bir deyişle Ahmet’i programladınız.

Peki Ahmet Türkçe değil de JavaScript dilini biliyor olsaydı? O zaman yapacağımız şey basit. Bunu ona JavaScript dilinde söylemek…

if(ad == "Ahmet") {
  GozKirp();
} else {
  Gulumse();
}

JavaScript dilini katlettiğim için Brendan Eich abimizden özür diledikten sonra dikkatinizi yeni bir kelimeye çekmek istiyorum.

Syntax…

Türkçe’ye “sözdizim” olarak çevrilen bu kelime bir dilde kelime işaret ya da sembollerin anlamlı olabilecek bir sırada dizilimi olarak açıklanabilir. Daha iyi anlayabilmek için yukarıda yazdığımız ilk programı şu şekilde yazdığınızı düşünün:

Eğer Ahmet göz kırp değilse, gülümse ise adın.

Tahmin edersiniz ki Ahmet burada insiyatif kullanıp “Abi azıcık mantıklı konuş!” diyecektir. 🙂

Özetle, bir programlama dilini öğrenmek demek o dilin kurallarını ve mantığını öğrenmek demektir. Şanslıyız ki bugün yaygın olarak kullanılan programlama dilleri yapısal olarak insan diline daha yakın bir hale geldi. Biraz ingilizceniz varsa (ki yazılım öğrenmek istiyorsanız mutlaka olmalı) yaygın olarak kullanılan programlama dillerinin bir çoğunu kolayca öğrenebilirsiniz.

İyi de hangi dili öğrenelim?

Farkındayım bu sorunun cevabını hala vermedim. 🙂 Aslına bakarsanız bu sorunun cevabı büyük ölçüde sizin yazılım öğrenerek ne yapmak istediğinize bağlı. Genelde “Bu işte acayip para var.” cümlesinin büyüsüyle başlayan bir merak olsa da seçmeye başlamadan önce oturup tam olarak ne yapmak istediğinizi iyice düşünmenizi şiddetle tavsiye ederim. Hayaliniz web sitesi yaparak para kazanmak, mobil uygulama veya oyun geliştirmek ya da yapay zeka ile düşünebilen makineler geliştirmek olabilir. Ancak yola çıkmadan önce mutlaka nereye gitmek istediğinizi iyi düşünün…

Büyük bir çoğunluk gibi çıkış noktanız “Bu işte acayip para var!” mottosu ise size tavsiyem piyasada yaygın olarak kullanılan programlama dillerini araştırmanız ve en fazla kullanılan dillerden birini seçmeniz olacaktır. 1965’ten 2019’a kadar olan süreçte programlama dillerinin popülaritesini gösteren aşağıdaki video fikir vermek açısından yararlı olabilir. Ayrıca buradaki listeye de mutlaka göz atın derim.

Bir sonraki yazımızda programlama dillerini daha etkili bir şekilde kullanarak hızlı ve hata payı düşük uygulamalar geliştirmemizi sağlayan IDE yazılımlarından bahsedelim ve IDE Nedir? sorusuna cevap arayalım.

İlk Yorumu Siz Yapın

Görüşleriniz bizim için değerlidir...